پلان روف گاردن
پلان روف گاردن، نقشه و طرحی است که موقیعت تجهیزات و جزئیات مربوط به یک روف گاردن را نشان میدهد که این پلان شامل مکان قرارگیری عناصر روف گاردن مثل فلاور باکس ها، آلاچیق، آبنما، مسیرهای عبور و مرور، گیاهان، سیستم های آبیاری، نورپردازی، مبلمان و سایر عناصر طراحی است.
در واقع پلان روف گاردن به شما کمک می کند تا ابعاد دقیق تجهیزات و المان های روف گاردن را داشته باشید، محل قرار گیری عناصر را به طور دقیق بدانید و با توجه به متراژ و ابعاد، متره دقیق متریال و بقیه المان ها را داشته باشید.
پلان روف گاردن، اولین مرحله برای طراحی و اجرای روف گاردن بر روی پشتبام هاست که نیاز به دقت و جزئیاتی دارد تا نتیجه نهایی، مطابق با نیاز و سلیقه کارفرما باشد. در ادامه، مراحل را به ترتیب توضیح می دهیم:
ارزیابی سایت: اگر پشت بام مدنظر به مرحله اجرا رسیده باشد، باید فضا به عنوان سایت پروژه اندازه گیری، تحلیل و امکان سنجی شود. شاخص های محیطی مانند الگوی باد، دمای محیط، در معرض خورشید و دسترسی ها باید مورد ارزیابی قرارگیرند. نماهای اطراف و سبک معماری ساختمان نیز شاخص های تاثیر گذاری برای ارزیابی سایت هستند.
یکپارچگی سازه و مقررات: قبل از طراحی پلان بام سبز باید برای اطمینان از اینکه سقف می تواند وزن باغ را تحمل کند، با مهندس سازه مشورت کنید و نقشه ها را چک کنید.
بودجه: بودجه یکی از معیار های مهم برای کارفرما، طراح و مجری است که باید در طراحی پلان روف گاردن لحاظ شود.
میزان بودجه بر خیلی از تجهیزات روف گاردن مثل متریال، ابعاد، گیاهان، نگهداری مستمر و … تاثیر می گذارد. برای در نظر گرفتن برنامه مالی مناسب هنگام طراحی پلان عناصر را اولویت بندی کنید و در صورت نیاز پروژه را مرحله بندی کنید.
انتخاب سبک طراحی: سبک طراحی پلان روف گاردن باید مطابق با معماری ساختمان باشد و سلیقه شخصی کارفرما و طراح به یک هارمونی با استایل معماری ساختمان برسد و بنا بر نیاز های کارفرما و کاربری مورد نظر طراحی انجام شود.
زون بندی: زون بندی در طراحی روف گاردن، به معنای تقسیم فضای موجود به بخشهای مختلف با کاربریهای مشخص است، به این معنا که هر قسمت از طراحی روف گاردن باید به طور واضح در پلان مشخص باشد. به طور مثال زون کاشت، نشیمن، آبنما، باغبانی، تفریح و … همگی در پلان روف گاردن به طور دقیق مشخص هستند.
گیاهان: قرار گیری و نوع گیاهان انتخاب شده روف گاردن یکی دیگر از جزئیات ضروری پلان است که باید به طور دقیق مشخص باشند.
هنگام طراحی روف گاردن، به انتخاب گیاهان توجه کنید و گیاهانی را انتخاب کنید که با شرایط آب و هوایی، قرارگرفتن در معرض آفتاب و ترجیهات نگهداری محیط بام مناسب باشند. همچنین گیاهان می توانند در ایجاد حریم های خصوصی نقش تعیین کننده ای داشته باشند.
عناصر و اکسسوری ها: کفپوش ها، دیوار های سبز و سازه های روف گاردن (آلاچیق، پرگولا، سایبان، آبنما، باربیکیو، مبلمان باغی) همگی جز عناصر پلان روف گاردن هستند. در طراحی روف گاردن، برای فضاها یا مسیرها، از کفپوش های مناسب با توجه به شرایط آب و هوایی، سبک طراحی (چوب، سنگ، سرامیک، چمن مصنوعی) و میزان تردد انتخاب کنید. همچنین، اکسسوری های دیگر باغ بام ها، مثل مبلمان فضای باز، روشنایی و … دیگر المان های پلان روف گاردن هستند که در طراحی لحاظ می شوند.
برنامه ریزی برای آبیاری و زهکشی: طراحی یک سیستم آبیاری و یک سیستم زهکشی کارآمد برای صرفه جویی در آب و جلوگیری از رواناب باید هنگام طراحی پلان روف گاردن در نظر گرفته شود چرا که فضاهای کاشت کاملا به این دو سیستم وابسته اند و برای محافظت از ساختار و سازه ساختمان بسیار مهم است.
سیستم روشنایی: نورپردازی مناسب برای ایجاد فضاهای کارآمد تر و جذاب تر نقش تعیین کننده ای در روف گاردن ها دارد و باید همزمان با طراحی فضاها در پلان روف گاردن مد نظر گرفته شود. نورپردازی می تواند در فضاهای کاشت، مسیرها، آبنماها و … مورد استفاده قرار گیرد و جلوه بیشتری به فضاها ببخشد.
جزئیات پلان روف گاردن
پلان روف گاردن به طور کلی یک نقشه از موقعیت تجهیزات و عناصر روف گاردن است که شامل بخش های برش خورده از بعضی از قسمت های روف گاردن (نشان دادن ارتفاع و عمق) و جدول مشخصات (راهنمایی) برای متریال، گیاهان و سایر جزئیات است.
روند طراحی پلان روف گاردن در منظر سبز
پروسه طراحی پروژه ها به دو شکل صورت می گیرد، اگر بستر روف گاردن اجرا شده باشد، پروسه با بازدید از محل و برداشت فضایی آن آغاز می شود و در ادامه پتانسیل ها و محدودیت های فضایی بر اساس خواسته های کارفرما امکان سنجی و آنالیز می شود. در مرحله بعد آلترناتیو های طراحی که به صورت اسناد طراحی در قالب پلان، نماها و رندرهای سه بعدی تهیه می شود و در اختیار کارفرما قرار می گیرد و بعد از انتخاب آلترناتیو اصلی و در انتهای پروسه پس از تائید نهایی اسناد طراحی، نقشه کاشت گیاهان، سیستم نور پردازی و سیستم آبیاری و زهکشی هم تهیه و جهت اجرا در اختیار کارفرما گذاشته می شود و در صورتی که ساختمان به مرحله اجرا نرسیده باشد، همین پروسه از طریق اسناد طراحی ساختمان طی می شود.