معایب روف گاردن
روف گاردن یا باغ بام در کنار مزایای متعددی که دارد، اگر با دقت و با توجه به استاندارد ها و ضوابط اجرا نشود، منجر به معایب بالقوه ای می شوند که در ادامه مهمترین آنها را توضیح خواهیم داد:
استرس سازه
اگر میزان وزن روف گاردن که شامل وزن تجهیزات، مبلمان و از همه موثر تر وزن خاک، گیاهان و آب بیش از تحمل سازه باشد، سازه دچار تنش شده که در این صورت نیاز به تقویت کننده های پر هزینه برای اطمینان یکپارچگی سازه است. آن هم در صورتی که امکان اضافه کردن این تقویت کننده ها به سازه فراهم باشد. ما در منظر سبز با اجرای استاندارد لایه بندی، کاشت گیاهان و سیستم های مناسب آبیاری و امکان سنجی میزان تنش بارِ سقف، مناسب ترین طراحی را در نظر می گیریم.
لایه بندی و زهکشی
بام های سبز نیاز به سیستم های عایق رطوبتی و زهکشی مناسب دارند و باید این سیستم ها با دقت و اقدامات ایمنی مناسب اجرا شوند. در غیر این صورت منجر به نشست، آسیب و در بدترین حالت تخریب نازک کاری و یا بخشی از سازه خواهد شد. منظر سبز با اجرای دقیق و کامل لایه بندی ها از هرگونه تخریب جلوگیری خواهد کرد. (متن لایه بندی روف گاردن)
آسیب به سازه ساختمان
روف گاردن ها ممکن است در معرض شرایط آب و هوایی شدید از جمله نوسانات دما، باد و باران های شدید قرار بگیرند. برای مثال باد های شدید نه تنها به گیاهان بلکه به سیستم های آبیاری آسیب می زند. همچنین، نور زیاد به شکل مستقیم و شدید می تواند به کف سازی روف گاردن و یا برخی گیاهان آسیب وارد کند. چنین شرایطی می تواند به سازه ساختمان آسیب وارد کند و نیازهای نگهداری را افزایش دهد.
همچنین، ممکن است در طول زمان مشکلاتی مانند گرفتگی لولههای آبیاری، خرابی پمپ ها، آسیب دیدن عایقکاری و … رخ دهد که نیاز به تعمیر و نگهداری دارند.
مصرف آب
یکی دیگر از معایب روف گاردن ها، نیاز آبی برای رشد و سلامت گیاهان است، این نیاز ممکن است در مناطقی با منابع آبی محدود یا محدودیت های آبی چالش برانگیز باشد، زیرا در صورت آبیاری محدود، گیاهان روف گاردن از بین خواهند رفت. ما با استفاده از سیستم های اتوماتیک آبیاری میزان و ساعات مصرف آب را تنظیم می کند تا از هدر رفت و مصرف بیش از حد جلوگیری شود.
محدودیت در ایجاد و حفظ حریم خصوصی
مشرف بودن روف گاردن به ساختمان های اطراف و همجوار می تواند آرامش و حریم خصوصی آنها را بهم بزند. برای اینکار منظر سبز با طراحی کاشت مناسب اقدام به ایجاد جداره های سبز زنده به شکل عمودی می کند تا به ایجاد و حفظ حریم ساختمان های اطراف کمک کند.
سرو صدا
ایجاد سرو صدا ناشی از بهره برداری کاربری ها می تواند باعث آزار ساکنین و یا کاربران طبقه آخر شود. ما با فراهم کردن سقف کاذب و یا استفاده از عایق های صوتی بر روی کف و یا سقف طبقه آخر مانع نفوذ سرو صدا به داخل ساختمان می شویم.
معایب روف گاردن در شمال
با توجه به معایب گفته شده ی روف گاردن، مناطق شمالی ایران با توجه به شرایط آب و هوایی خاص، با چالش های بیشتری روبه رو هستند. در ادامه به برخی از مهمترین معایب روف گاردن در شمال اشاره میکنیم:
آب و هوا
بارندگی زیاد: بارندگی های سنگین، مداوم و رطوبت زیاد در شمال میتواند باعث اشباع شدن خاک روف گاردن و ایجاد مشکلات زهکشی شود.
باد های شدید: باد های شدید و نوسانات دمایی در طول شبانه روز باعث جابجایی خاک و از بین رفتن آن می شود و در نتیجه به گیاهان آسیب می رساند.
همچنین، وزن باران و برف سنگین بر روی روف گاردن در مناطق شمالی، میتواند باعث ایجاد بار اضافی بر روی سازه ساختمان شود و آسیب جدی به سازه بزند.
مسائل فنی
عایقکاری: به دلیل رطوبت بالای محیط، در صورت عدم عایقکاری مناسب، رطوبت به داخل ساختمان نفوذ کرده و باعث آسیب به سازه ساختمان میشود.
زهکشی: در صورت عدم زهکشی مناسب، آب بر روی روف گاردن جمع می شود و به سازه ساختمان آسیب می رساند، بنابراین برای جلوگیری از تجمع آب، طراحی یک سیستم زهکشی مناسب از ضروریات است.
گیاهان: گیاهانی که در برابر رطوبت بالا، باد و تغییرات دمایی مقاوم هستند، برای مناطق شمالی مناسب هستند، بنابراین برای دوام و پایداری روف گاردن در شمال، انتخاب گیاهان مناسب از نکات مهم و ضروری است.
نگهداری
نگهداری از روف گاردن در شمال به دلیل شرایط آب و هوایی خاص، نیازمند صرف زمان و هزینه بیشتری به نسبت بقیه مناطق است. بنابراین، یک برنامه منظم و مداوم برای نگهداری پس از اجرای پروژه، احتیاج است.
راهکارها
گیاهان سایه دوست: گیاهانی که در برابر سایه و رطوبت مقاوم هستند، برای روف گاردن در شمال کشور مناسب هستند. در نتیجه، برای پایداری بیشتر روف گاردن، انتخاب گیاهان باید مطابق با شرایط آب و هوایی منطقه انجام شود.
افرا، صنوبر، مرکبات، انجیلی، یاس هلندی، سیکاس و … و اکثر گیاهان سایه دوست سازگار با این مناطق هستند.
استفاده از مواد زهکشی مناسب: استفاده از مواد زهکشی مانند پوکه معدنی یا لیکا در زیر خاک روف گاردن به بهبود زهکشی کمک میکند.
طراحی سیستم آبیاری هوشمند: استفاده از سیستم آبیاری هوشمند به شما این امکان را میدهد تا آبیاری گیاهان را بر اساس نیاز آنها تنظیم کنید و از هدر رفت آب جلوگیری کنید.
عایقکاری مناسب: استفاده از عایقهای رطوبتی باکیفیت برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان برای این مناطق پیشنهاد می شود.
نگهداری منظم: بازدید منظم از روف گاردن و حذف علف های هرز، هرس گیاهان و کنترل آفات به حفظ سلامت روف گاردن کمک میکند.